Nervo-preggo

Jag hade äran att få vara med på en möhippa i fredags! De som var värdpar på vårt bröllop ska gifta sig på lördag, veckan som kommer. Frida fick sin möhippa på fredagen och Simon igår, lördag. Så grymt roligt hela dagen. Fint väder och ett gäng fantastiskt fina tjejer. Det var en mör kropp som la sig till sängs på kvällen. Men, det var det värt. Åh så roligt det var!



Gårdagen var ju då Lukas i väg på Simons svensexa. Jag sov mest fram till strax efter 14 eller nåt sånt. Då kom Ingela på besök. Vi gjorde mat tillsammans som vi åt på altanen. Annars var det tv-tittande som gällde i soffan. Med godis och bubbelvatten. Hon stannade till 00.00 ungefär och jag var faktiskt vaken när Lukas nöjd kom hem kring 01.00. När jag hade läst en stund däckade jag som en klubbad säl och sov sedan tills Lukas väckte mig 11.00 i dag. Jag är fortfarande hur trött som helst. Finns som aldrig någon måtta på hur mycket jag kan sova.

Jag har velat se Dead poets society hur länge som helst,vilket Lukas den underbare hade lagt på minnet. Han berättade att den visas på 5:an idag. Så, nu ligger jag här famför tvn och får äntligen se den. Senare kommer Lukas familj hit. Vi föreslog att vi skulle äta pizza tillsammans och de tyckte det lät som en bra idé.

Förutom det så...
Bebisen rör sig stundvis helt vilt inne i magen. Plötsligt ser man hur en klump kommer åkandes tvärt över magen liksom. Rätt kul ;P  Sedan börjar nerverna göra sig påminda. Så mycket att jag inte ens vill börja skriva om det just i dag, då det är så uppskruvat. Hormoner och grejer gör det väl inte lättare. Nä.. Jag ska väl bjuda på lite mer känslor här i bloggen någon dag. Men inte i dag. Jag behöver sansa mig lite innan jag delar med mig. Det är känslosamma grejer det här.

Oj. Nu kommer våra middagsgäster.
Got to go.

Börjar som bli spännande

Nu har vi gått in i vecka 31 i vår graviditet. Jag själv plockades ut i v 32 faktiskt... Men, det verkar gå bättre för vår plutt än så länge i alla fall. Jag har trots det börjat tänka på det här med att packa en BB-väska. Att i alla fall skriva en lista på vad som ska finnas i den. Jag får ju lära mig mycket som är bra att veta av kompisar och av alla timmar framför datorn, men känner mig fortfarande inte helt redo... Egentligen. Och hur ska jag kunna vara det, å andra sidan? Jag har aldrig fött barn förut. Oavsett hur saker och ting blev för mina kompisar, för dig som läser det här eller dina kompisar... Så betyder det inte att min graviditet och min förlossning kommer bli exakt lika dan. Nä, många frågetecken kommer givet vis kvarstå tills dess jag får uppleva det själv... MEN. En BB-väska är ju relativt lätt att jämföra mellan kompisar och så.

Vad hade du i din väska?
Har du tips på vad jag borde ha i den och hur mycket av varje, på ett ungefär?
Finns det någon detalj man kan packa i som just nu tyckte underlättade på något vis?

Jag har ju en uppfattning om vad jag kommer behöva redan och ska läsa lite färdigskrivna listor på diverse forum och så där. Men, det vore så spännande att få lite tips här också, om någon har något speciellt så där :)



I dag har jag och mannen varit ner på både Konsum och Ica. Det var så skönt väder att jag passade på att följa med. Det gjorde lite ont och gör fortfarande rätt ont efter att vi kom hem men, jag måste säga att det var värt det. Skönt att vara ute en liten stund. Jag har faktiskt grejer att göra i dag för en gång skull.

Fundera på BB-väskan
Fundera på vad jag vill baka framöver för att lägga på lager i frysen
Skörda vår dill och portionsförpacka den så vi kan frysa in dem innan de självdör

Sedan har jag lite annat småpyssel också. Får se hur snabbt det går att göra det här. Jag är ju i alla fall ensam hemma tills närmare 23.00 så... Det ska nog gå vägen.


Sura strömmingar och konstiga drömmar

Jag har tagit plats i soffan med datorn i knät. Lukas sitter här och grejar med sitt också. När han åker till jobbet efter lunchtid ska jag hoppa in i min lilla bil och köra till mina föräldrars stuga. Surströmmingsfest i kväll nämligen. Om alla kommer kan det bli runt 21 pers så, det känns riktigt kul. Träffa lite folk jag inte sett på länge och så där. Men, jag sover inte där utan åker hem då det känns lämpligt i kväll. Lukas kommer hem kring 23 så.. Jag är nog hemma lagom till det. Man är ju inte 20 längre... Precis.
Och gravid på det då.

Jag sov inte särskilt bra i natt tycker jag. Natten där innan sov jag så väldans bra. Sov ju faktiskt 5 timmar innan jag vaknade första gången! Men, natten innan den fick jag sammandragningar så fort jag la mig lite fel. Det var en spännande upplevlse, hehe. Blev många svängar ur sängen den natten. Dels för att få ändra ställning så sammandragningarna skulle ge dig. Sedan detta evigt springande på toaletten!

Ja... Jag är trött just nu. Många konstiga drömmar om nätterna och vaknar ofta. Fick just ta mig lite smärtstillande också eftersom jag faktiskt inte tog det innan jag la mig i går. Jag är VÄLDIGT glad över att inte ständigt behöva släpa på kryckorna. Det vill jag få sagt i alla fall. Men, tyvärr behövs det inte lång stund av aktivitet innan jag behöver vila. Väldigt trist.

Jag fick frågan i går om jag saknade jobbet något eller om det bara kändes skönt att vara hemma. Jo, jag saknar jobbet. Oerhört mycket. Dels så hör jag till dem som gillar att jobba, över huvud taget. Sedan trivs jag väldigt mycket med det jobb jag har. Jag saknar kollgegorna och vårdtagarna. Jag har haft rätt mycket tid till att tänka på det här med jobb. Att jobba eller inte jobba. Att trivas och att inte trivas, osv.

Jobbet är ett ställe där man tillbringar väldigt mycket tid. Om jag inte skulle trivas, skulle jag göra allt jag kunde för att få byta arbetsplats. Jag VÄGRAR att gå dag ut och dag in på en arbetsplats jag inte trivs på. Nä, händer det i framtiden så byter jag arbetsplats om jag så ska gå tillbaka till att vara timvikarie. Så är det bara.

Nästa grej jag nästan haft en kris över, tills jag insåg att det trots allt känns helt lugnt för min del... Var det här med vad man egentligen använder sitt liv till..? Man spenderar ju som sagt väldigt mycket tid på jobbet och jag personligen kände att jag inte skulle orka med ett jobb som inte fyller ett riktigt syfte i livet. Inom vården tar man ju hand om människor i alla fall. Blir en förlängd arm till de som behöver. Man har chansen att sprida glädje varje dag och i ens arbetsbeskrivning står det i princip att man ska vara en god medmänniska. DET, om något, är vad jag allra helst vill använda mina dagar till. Att jag då har möjligheten att tillämpa det här i så pass stor grad - även då jag är på jobbet... Ja, det känns helt underbart.


What´s for dinner tonight?



Hemmagjorda köttbullar med potatis, brunsås och lingonsylt. Ute på altanen i solen. Underbart!

Det finaste vi har

Tycker det är spännande och roligt att få plocka i gamla leksaker och kläder som jag hade då jag var liten. Det mysigaste med äldre kläder - är ju egentligen att väldigt få andra har likadana. I går hittade jag igen en knippe med plastnycklar och en skallra på en läderring. Superfin! Jag hittade också en fin grej att ha i barnvagnen. Så, nu sitter den där.



När jag klev upp var jag så hungrig att jag trodde jag skulle börja gråta. Även när jag satt med mina smörgåsar och tuggade allt vad käkarna hann med - var det som att jag skulle dö av hunger. Haha, helknasigt. Nu har jag förberett inför lunchen också. Lukas jobbar förmiddag, men syster hans sover här efter nattjobb. Jag har gjort pannkakssmet och ska bara bestämma mig för om jag ska göra vanliga tunna eller i ugnen med bacon. Tough one.

Ps. Det blev tunnisar, med stekt bacon på sidan ;)

Stugmys i bilder och text

Jag och mannen har tillbringat en vecka i hans föräldrars stuga. Hans syskon var också där lite, men mest var vi ensamma. Lukas jobbade, så jag var faktiskt rätt mycket ensam. Men, det var okey. Jag tog en tupplur de två eftermiddagarna jag var ensam och såg annars rätt mycket på tv. Vädret var mestadels bra, bortsett från någon regnskur och vi hann med en del i alla fall! Särskilt Lukas då. Jag tittade mest på känner jag. Det plockades blåbär, då det växer så fint på stugtomten. Jag bakade kanelbullar! Inte att förglömma. Lukas passade på att slita upp lite sjögräs då det var lågvatten. I går tog vi en sväng med båten till havet också. Men... Det var inte särskilt varmt och blåste dessutom väldigt mycket. Vi läste lite, åt var sitt äpple och tog det lugnt, men blev ganska snabbt redo att åka hem igen.

I fredags var vi iväg på akupunkturen också. Jisses. Jag höll på att smälla av då människan sa att hon skulle sätta en nål MELLAN två tår........... Hon fick bara sätta en sådan. Kan jag meddela. Men, det gick bra i övrigt. Helt klart.
När vi var klara slet hon ut alla mina 4 nålar från örat på samma gång. Tjooohej, så ont det gjorde. Jag gjorde något mindre illvrål där och så sa hon "Var så god", var på jag artigt svarade "tack så mycket". Hehe... Jag tror hon menar att det hade gjort ont 4 gånger om hon tagit en åt gången, helt enkelt...

Jag har gått utan kryckor hela veckan, måste jag få berätta. Stundvis har jag haft ont i fogarna både fram och baktill. Har haft väldigt jobbigt med magen också. Rackarns järntabletter. Så, värktabletter och blåbär fick lösa dessa problem, helt enkelt. Skönt att akupunkturen verkar hjälpa i alla fall. Jag kan ju röra mig klart friare än för några veckor sedan. Så är det ju bara. Jätteskönt! Men, stundvis vet jag fortfarande verkligen inte hur jag ska bära mig åt.

Innan jag slänger upp lite bilder tagna under veckan kan jag berätta att Lukas också hunnit ge min/vår bil lite kärlek. Lite nya filter och diverse. Nu när han tvättar av sin bil, tvättar han även av min. Så, nu mår den nog bra. Snällt-snällt.















Rabarbersaft



I kväll kokade jag saft för absolut första gången. Rabarbersaft blev det. Nu fick vi äntligen användning av en av de fina flaskorna vi köpte för rätt länge sedan nu. Känns härligt.

Akupunkturen hjälper som det verkar. Jag får fler stunder då jag kan röra mig något sånär och behöver inte ta lika mycket smärtstillande om dagarna. I går grillade vi med min familj i deras stuga. Även Lukas föräldrar var där. Mysigt, mysigt. Vi gäster sov i deras ohyggligt stora nyinköpta tält i natt. Jag hade fått låna en madrass. Det var tur. Jag sov faktiskt riktigt bra! Bortsett från att det gjorde lite ont just innan jag hittat en bra ställning att ligga i. Efter att vi ätit en ordentlig frukost allihop och spelat två omgångar kubb, åkte vi hem. Allt var bra bortsett från att jag får sammandragningar rätt ofta nu. Ont, ont. Men. Skönt att även det fungerar som det ska.

Jag har sovit över en timme i soffan här sedan vi kom hem. Gosade ihop mig under en filt. Så grymt skönt. Till middag grillade vi kyckling. Till det hade vi sånna där skruvade - skojiga potatisar som man värmer i ugnen. Wookgrönsaker, sallad från trädgårdslandet, bea och hamburgerdressing. Fantääästiskt gott, kan jag tala om.

Nu är vi framför tvn med fika. Ser på en Johan Falk film.
Imorgon flyttar vi ut till Lukas familjs stuga för veckan. Jag kommer vara rätt mycket ensam måndag och tisdag, eftersom Lukas jobbar eftermiddag och ingen annan är där. Från onsdag morgon får jag som det verkar en del sällskap av Lukas lillasyster i alla fall. Annars blir det nog mer eller mindre en retreat för mig, eller nåt. Läsa, sova, sticka, sola lite OM det blir sol och umgås med Lukas varje sekund jag kan då han inte jobbar eller sover efter nattpass tor och fre. Cilla verkar lite sugen på att komma ut också. Vi får se vad som händer. En vecka med mycket vila i alla fall, då jag inte tar mig så hemskt långt. Det längsta jag kommer åka är då jag ska in på specialistmödravården för akupunktur på onsdag. Känns skönt. Blir mycket fotografering som jag kanske delar med mig lite av om något blir bra.

Nu längtar jag faktiskt mest efter sängen och sömn.

Livets goda

I dag har vi varit på besök hos två löparkompisar till Lukas. De har en stor gård med tusentalt jordgubbsplantor och stora möjligheter till att plocka andra bär. De har som fullt upp där ute med allt sitt, men har ganska länge frågat efter om vi inte kunnat komma ut på besök. I dag tog vi oss då dit som sagt. Till lunch fick vi våfflor med fyra olika sorters hemmagjorda syltsorter, glass och grädde. När vi sedan varit bort till jordgubbslandet och fått med oss två små lådor därifrån, gick vi in för att fortsätta ätandet. Två pajer hade de gjort. En med blåbär och en med jordgubbar. Fantastiskt goda! Vi åkte därifrån med två syltburkar också. En jordgubbs och en hjortron. Helt underbart snällt. Riktigt mysigt att få komma dit ut.

När vi kom hem somnade jag nästan 2 timmar i soffan. Helt slut var jag och är det fortfarande. Jag blev väckt av en som ringde från ett försäkringsbolag. Jag behöver ju inte berätta vilket. Det roliga är bara att jag redan tecknat en försäkring för lill-bilen vår via ett annat bolag. Ett billigare. Nästa roliga grej, är att en kollega till den här snubben ringde i går. Jag sa nej även till honom. Aja. Jag lät i alla fall den här prata till punkt och vi kom helt enkelt fram till att jag valt ett bra bolag, då de här inte kunde ge mig ett lika bra erbjudande. Så. då vet jag ju det i alla fall!

Nu har vi hunnit äta middag. Blev korvstroganoff med fullkornsris. Oj så gott. Jag har tagit Alvedon och vill egentligen helst bara ligga i soffan nu. Men... Lukas är så duktig och har börjat slipa bort skarvarna på gamla tapeten i bebisrummet. Perfekt att få det gjort innan vi nu hämtar nya tapeterna på fredag. Är bara det att det lever om så fruktansvärt och är i anknytning till tvrummet. Det gör i alla fall grymt ont att sitta upp nu så.. Jag hamnar antingen där eller i sovrummet oavsett jag vill eller inte. Jag verkar ha suttit tillräckligt för i dag helt enkelt.

På ett tag ska Lukas ut för att springträna men sedan är det jordgubbsätning som gäller.

Senapsfrön i örat

I går köpte jag min absolut första bil! Främst är det för att vi ska ta oss fram under tiden som vår andra bil lagas. Men, eftersom försäkring och skatt är så pass billig på den, behåller jag den sedan. Den är inte ens i närheten av ny, har lite ytliga rostfläckar och lite sånt där. Men, den känns verkligen toppen att köra och passar mig perfekt. Sedan att den går så trögt utan styrservo att jag i princip får sammandragningar av att svänga i låga hastigheter är en helt annan femma! Det är min första bil och jag tycker om den. Helt klart!



När köpet kvar klart körde vi ut till svärföräldrarnas stuga. Där fick vi middag och sov sedan också. Då blev det närmare in till stan i dag då jag skulle på akupunktur. Skönt att få ha med sig Lukas också. Han fick serva mig med vatten då jag kände mig svimfärdig. Trots att jag inte mådde toppen med de där 19 nålarna i mig så klarade jag hela behandlingstiden med dem. Innan vi åkte där i från stoppade barnmorskan in senapsfrön i ena örat på mig, som hon tejpade fast och sedan tryckte på så det gjorde jätteont... De ska sitta där tills vi ses nästa gång, på fredag...
Så, nu... Om någon frågar vad jag har i mitt öra... Måste jag svara: senapsfrön.

Äntligen är det mesta inköpt för att vi ska kunna tapetsera i bebisrummet också. Jättespännande! Jag ska fixa före och efter bilder så jag kan visa då det är klart.

Nu är det Alvedon och soffläge som gäller fram tills vi ska börja med maten här.

What´s for dinner tonight?
Panerad fisk (från Norge, fiskad av pappa) i grovt tunnbröd tillsammans med en klick hemmagjort potatismos och sås av creme fraishe, röd caviar och både dill och gräslök från trädgårdslandet. Tror vi tar några salladsblad därifrån också.





VARNING! Ett riktigt gnäll-inlägg

Jag kommer börja med att gnälla av mig lite, för att sedan komma med det positiva. Ha i åtanke att det är en gravid kvinna som yttrar sig här. Kan du inte det - mja, då får du nog sluta läsa redan nu. Jag kan också passa på att berätta att det här är en blogg skriven av -och om mig. Tycker du inte om att läsa om mig... Ja... Då gör du inte det helt enkelt.

Det är superhärligt med värme. Absolut! Men alltså... Nä, inte nu. Jag var inte införstådd i hur mycket varmare man känner sig som gravid, mot för i vanliga fall. När jag nu dessutom stapplar runt på kryckorna så.. Ja. Det är bara så........ Besvärligt! :P För att gnälla lite lagom. Det är varmt och gör ont att gå runt hemma för att ens hitta någonting att ha på sig. Det är varmt och gör ont att byta plagg efter plagg då de ett efter ett inte passar. Det är inte utan att jag blir lite förskräckt då jag iser att jag dessutom inte vuxit klart än. Just att jag växer är ju inte största problemet. Bring it on bara. Men, vad i hela friden ska jag ha på mig?? Jag kommer ju bli ruinerad.

Jaaadå. Just nu skulle jag kunna gnälla rätt mycket och ja, jag skulle också önska att jag faktiskt får göra det, utan att någon tycker att; "ja men du är ju faktiskt gravid. Vad hade du väntat dig?". För nä. Jag måste ärligt säga att jag inte hade väntat mig att få foglossningar från vecka 8 och att sedan bli sjukskriven från ca vecka 19 i min graviditet. Jag ber om ursäkt, men nej... Det hade jag inte tänkt mig och det gör mig fruktansvärt frustrerad. Jag har ett hus med tillhörande trädgård och trädgårdsland, som jag knappt kan påta i eftersom jag har ont. Jag kan i princip inte ta mig någon stans utan bil. Om bilen inte är hemma, får jag vara hemma. Helt enkelt.
Jag kan inte sitta upp för länge. Inte stå upp för länge och har väligt svårt att hitta liggställningar då jag ska sova.
Jag tappar lusten till det mesta, då jag så sällan får vara igång. En uppgift som att bädda sängen kan bli skjuten på hela dagen. Antingen på grund av smärta, eller för att jag helt enkelt inte har motivation till att ta tag i någonting. Det är verkligen inte roligt, att se hur Lukas får göra i princip allt. För att jag inte kan. Jag vill kunna jobba. Tjäna pengar. Livet är inte gratis. Speciellt inte med ett hus och en bebis på väg. Jag tjänar väl tillräckligt lite som undersköterska kan man ju tycka. Sjukpenningen är 80% av det. Underbart... Men det jobbigaste av allt. Vet du vad det är? ... Att man känner att det inte är helt okey att vara på dåligt humör. Att jag måste vara glad hela tiden, eftersom jag är gravid och ska få ett barn i slutänden.

Helt lätt är det inte. Jag trodde inte det skulle vara lätt att vara gravid. Däremot trodde jag inte att jag skulle bli så här... Nä, det gjorde jag inte. Helt enkelt. Ja, som sagt. Nu ska jag gå och lägga mig i soffan en stund innan jag fortsätter med det här. Jag var tvungen att sätta datorn på laddning vid datorbordet. Gör ont i kroppen nu.

För att gå över till den mer positiva sidan då...

Graviditetsvecka 28 (Från tidsskriften Amelias "Vänta barn. Så utvecklas din bebis - vecka för vecka")

"Skulle barnet födas nu har det goda chanser att överleva. Det väger ca 1,1 kg och totala längden är ca 35 cm. Kroppen lagrar snabbt underhudsfett och börjar bli riktigt knubbig. Håret på huvudet börjar bli långt och ögonfransarna har växt ut. Hjärnan börjar växa och får sina karakteristiska veck på ytan."

Jag vill inte vara den som avskräcker andra från att bli gravida. Det är en fantastisk resa vi gör, jag och Lukas. Tillsammans. Det är otroligt spännande hur magen växer och hur jag nästan varje dag får uppleva någonting nytt. Det är mysigt att känna hur det lilla livet rör sig inne i magen och att se sparkarna utanpå kläderna. Där inne, växer ett liv som jag och den personen som står mig allra närmast, har skapat tillsammans. Tänk hur fantastiskt det är att allting fungerar. Dels vilket lotteri det är bara att bli gravid. Sedan hur man exempelvis kan läsa att det här händer med fostret redan i graviditetsvecka 6:

"Längd: 4 mm. Barnet har huvud, bål och ett anlag till hjärna. Små armknoppar sticker ut på sidorna. Ögon och öronanlagen syns och hela embryot är knappt en halv cm långt. Den här veckan, 22 dagar efter befruktningen, slår hjärtat sina första slag! Hjärtats tickande kan redan nu ses med ultraljud."

Det är helt fantastiskt. Det är bara så.
Vad som också är ganska fantastiskt, är att jag trots allt, kan se någon slags mening med att gå hemma. Sjukskriven. Om det är någonting jag får, så är det i alla fall tid. Det är nog få - som legat så många timmar och bara känt på magen. Pratat med magen. Sett förändringar på den. Legat och bara väntat på de där sparkarna. Jag får tid till att vila. Att vara nedvarvad. Lugn. Avslappnad. För jag kan ingenting annat. Om jag hade mått som innan graviditeten, hade jag förmodligen kört på mer eller mindre som vanligt. Med träning, hushållsarbete, jobb, vänner, familj, åtaganden via vår församling och sedan - förutom allt det, fått tid till att fokusera på vad som händer med min kropp. Kan det vara så, att det här var precis vad jag behövde? Jag tror nästan det.
Jag hade kunnat må superduper bra av att få fortsätta precis som innan också. Jag mår nämligen bra av just jobb, träning, människor och att över huvud taget vara aktiv. Men, nu blev det inte så och jag tvingas hitta positiva sidor av det här. Bara för att må så bra som möjligt. Mår inte jag bra, kommer heller inte Bebis må bra. Jag måste ta tag i mina känslor, finna mig i situationen och bara försöka må så bra som möjligt i det här som jag nu prövas i. Trots att det inte blev precis som jag tänkt mig och att jag stundvis inte vet var jag ska ta vägen med all värk och tristess, så är jag förmodligen gladare än jag varit under hela mitt liv. Jag ska bli mamma. Jag går och bär på det som ska bli vårt barn och jag hoppas på att kunna värdesätta min tid som gravid. Just eftersom det är en sådan fantastisk del av livet. Att skapa ett nytt liv.




Just snyggt.

Vi åt grötfrukost för en timme sedan och jag är redan hungrig igen.
Får bli en frukt och ett ägg.
Jag behöver ta mina kryckor och gå ner på marknadsområdet i dag för att kunna klämma mig in på apoteket.
Det kommer göra ont och göra mig väldigt trött, men Lukas har bilen på en springtävling.
Aja, det är ju i alla fall värktabletter jag ska hämta ut så, ja... Jag får ta en när jag kommer dit i värsta fall.

Förutom det är det ganska bra. Sparkarna börjar bli så ordentliga innifrån magen nu. Grymt spännande! Lyckligtvis gör de inte det minsta ont. Sedan känns det kul också förresten med grillmiddag här i kväll. Får se om det blir en vända ner på någon konsert senare på kvällen.

Nääh nu äär jag hungrig. Måste styra upp det här nu. Vi hörs.

Eeen så'n da'



GOD morgon :)
Ehmn... Vi tycker om pannkakor. Helt enkelt.
Nä men. Vi har länge velat göra Amerikanska pannkakor med lönnsirap på. Lukas styrde upp det i morse som frukost. Inte bara lite lyxigt kan jag tala om! Egentligen tänkte vi äta det igår, men skippade det eftersom jag skulle till barnmorskan. Sist vi var där och hon tog blodsockret - var det en aning högt. Det - eftersom jag hade ätit gröt med sylt på bara en stund innan. Om jag inte haft den förklaringen hade jag fått göra en så kallad sockerbelastning på vårdcentralen för att se så jag inte har en begynnande diabetes. Därför kändes det som att leka lite med älden, om jag skulle komma dit efter en portion av pannkaka och lönnsirap till frukost.

Efter frukosten åkte jag på akupunktur och Lukas åkte för att paddla havskajak. Känns som att jag kanske drog nitlotten där va? Men, dne här gången gick det mycket bättre och jag kunde mest bara ligga och mysa med sparkarna i magen under tiden som jag blev lämnad ensam i rummet med alla mina nålar. Som en annan igelkott.
Jag fick ingen i örat lyckligtvis! Jag är som lite nervös över det där. Nästa gång vill hon sätta en i örat mest troligt. Känns lite läskigt :P

På hemvägen handlade jag inför grillmiddagen vi ska ha imorgon med min favvo-Cilla och hennes pojkvän. Plus min favvo-gudson Lucas(Tror jag i alla fall). Där efter svängde jag förbi hemma hos mamma och pappa för att hämta ett trädgårdsredskap vi fått av (min) Lukas föräldrar. De var till min förvåning hemma och jag fick då träffa deras alldeles nyhämtade lilla hundvalp. Den var verkligen hur underbar som helst! Bland det sötaste jag sett! Helt seriöst! Och snäll så oj oj oj! Här har vi det lilla livet.





Jag fick mina trädgårdsböcker i dag också och slängde mig genast över dem. Sedan fick jag som lov till att slänga mig ut i trädgårdslandet och ge lite omvårdnad till morötterna. Sedan vattna lite. Jag är väl ändå den sista personen som borde ha problem med att marken är för långt bort... Med min fallhöjd på 148cm. Men alltså. Nu är det gränsfall.



Vi har varit ner på byn och sett Johnny Glaas med sitt band nu i kväll också. Är ju marknad i helgen med musik och grejer på kvällarna. Lukas ska i väg på tävling imorgon och jag har ont, så... Det blev rätt tidigt hem.
Nu ska tänderna borstas och riskudden värmas. Sedan är det sängen som gäller.

It´s alive

Solen skiner så det står härliga till och bebismagen är blottad för allmän beskådan. Lyckligtvis har vi bra med buskar och träd på vår baksida, så man klarar sig undan publik. Vi har varit hos barnmorskan i dag och blivit besiktade. Mitt blodvärde har stigit fint av blutsaften + järntabletter. Så, det fortsätter jag med. Allt var bra. Hjärtljuden lät jättefina och mitt magmått var bra. Är som lite väl spännande att ställa sig på en våg i dessa tider bara. Men, så är det. Om Bebis ska växa - måste mamma växa. Lite ovant bara.

Till lunch köpte vi var sin sallad från buffén på Konsum, som vi sedan åt i en av parkerna här. Skönt i värmen. Sedan blev det kaffe och glass hemma på altanen.



Efter det satte Lukas upp vår piltavla och vi inveg den lite. Rätt kul, men jag behöver träning. Trots att jag mestadels skrämde mig själv genom att nästan kasta pilarna på mig själv - vann jag faktiskt stort en gång. Så stort att Lukas aldrig fick högre poäng. Så, jag tänker leva på det :P

Det är ju inte bara jag som växer här hemma. Även det vi satt i trädgårdslandet växer väldigt fint! Sedan vi kom hem från Hemavan har jag velat kupa potatisen, eftersom det började vara dags för det. Nu har jag äntligen gjort det. Tro det eller ej. Man skulle kunna säga att det är 1-1 Sara VS Potatislandet. För ja. Nu är det kupat... Men det är jag också. Med Alvedon i soffan. Tur det är ett litet potatisland. Men nästa år! Då blir det kanske att vidga landet för att få plats med mer skojigheter. Jag har verkligen fått blodad tand för det här med att odla själv. Det vore ju helt fantastiskt att kunna odla så mycket som möjligt själv, i stället för att köpa allt på affären!





What´s for dinner tonight?

Jag lyckades faktiskt dammsuga i dag. När det bara var sovrummet kvar sa kroppen ifrån och jag fick ta Alvedon och lägga mig i soffan. Men, det var faktiskt första och enda gången jag tog Alvedon för dagen och jag har heller inte tagit fler efteråt. Lukas fick göra klart det allra sista då han kom hem. Nu är det rent och fint igen.
Vi har hunnit med en stund på stranden med Ingela också. Vi hade med oss solstolen vi fått av min familj som jag kunde sitta och steka i. Skönt att komma ut i solen en stund. Både Ingela och Lukas hann med en runda i vattnet. Jag skippade den biten.





När vi var nöjda åkte vi hemåt. Vi skulle precis släppa av Ingela hos sig, när vi kände att hon ju absolut skulle äta middag med oss istället för ensam. Nu när hennes blivande man har "flytt" landet för ett tag. Så, vi åkte hem till oss alla tre och körde igång en vegetarisk rätt. Det blev morotsbiffar. Någonting jag verkligen ALDRIG gjort förut. De blev så otroligt goda. Jag är supernöjd och tänkte dela med mig av receptet vi hittade.

Morotsbiffar
4 pers

Fräs i en panna:
1 msk olja
400 gram morötter
200 gram rotselleri (Vi använde faktiskt rädisor i brist på rotselleri)
1 st purjolöj, liten (Här blev det salladslök eftersom det var vad vi hade)

Kryddor:
1 tsk Salt (Tåls absolut att ökas i mängd)
1 msk Curry
1 tsk spiskummin, mald

2 msk vatten

Lägg allt i en skål och blanda ner:
2st ägg
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl ströbröd

Ta en vanlig matsked eller liknande. Ös lämpligtvis 3-4 skedar i en stekpanna med matfett i eller en smord form (225 grader 20 minuter, vänd dem efter halva tiden) och platta ut dem med skeden.



I lunchtider



Lukas har en del för sig i dag och är därför inte hemma nu några timmar. Jag tog mig lunch framför tvn, med dubbelavsnitt av Seventh heaven. Inte illa. Sesamnuggets, bulgur, bönor, keso och pesto.

Jag skulle verkligen behöva dammsuga i dag. Det har skjutits på ganska länge nu och jag nyser så jag tror jag ska gå åt! Har hört att man kan nysa extra mycket när man är gravid också. Men alltså... Jag tror nog dammet är största boven här. Tyvärr.

Senare har jag och Ingela bokat in en dejt. Får se om jag tar mig hemifrån eller om hon kommer hit. Hoppas på fortsatt fint väder, så man kan sitta utomhus i alla fall. Mm.. Ska verkligen försöka dammsuga det värsta här i alla fall. Om jag sedan kan stå upp utan att börja gny, kan det hända att jag gör mitt första bidrag till hamstrande av fika till stora frysen i garaget. Jag hade tänkt prova baka Drömmar! Jag och Lukas ska baka bullar någon dag fram över också. Det gäller att passa på nu ett tag fram över.

Förr - Nu

Jag måste ändå få säga att det är en del skillnad på kroppen. Grymt spännande att se hur det växer! Samtidigt som man blir lite förfärad. Men, jag gillar trots allt min gravid-mage. Jag tycker den är ganska fin :)
Däremot ser man PRECIS hur mycket tid jag lagt ner på håret i dag. Men, det är en annan historia :P






Ska du ha ihjäl mig männish??!

I morse fick jag känna mig fräsh... Först ska jag berätta för de som inte vet att jag är undersköterska och jobbar i hemtjänsten då jag inte går hemma och ruvar. Men, i morse var det då jag som kände att jag skulle haft hemtjänst. När jag drog på mig stödsgtrumpor och svepte en drös med tabletter till frukostgröten. Det kändes lite knas, helt enkelt. Men, som det mesta annat under den här graviditeten (min enda hittils dock) - gör jag det trots allt med ett leende på läpparna och kryddar med en gnutta humor.


Det här med nålar har aldrig varit min grej. Inte att ha ont över huvud taget egentligen och jaa... Att sticka nålar genom skinnet är väl lite att tigga om smärta, egentligen. I dag har jag trots detta varit på specialistmödravården för en första akupunkturbehandling. Det ska ju vara bra mot mot smärtan vid foglossningar och jaa... Jag börjar känna att jag provar det mesta för att få lindring nu.

Barnmorskan sa att; "Jag ska inte använda så många nålar nu första behandlingen, då jag vet att du inte gillar nålar och dessutom inte provat akupunktur förut och vi därför inte vet hur du kommer svara på det.

Ja det tyckte jag ju lät väldigt bra, men fick bli lite fundersam ändå. Först får jag veta att hon skulle sticka mig i händerna, vaderna och fötterna........... Kunde hon inte hitta värre ställen att sticka nålar eller???
Sedan säger hon -under tiden som hon letar runt i en låda att- jaa, 12 nålar vill vi ju ha då.

Då tänkte jag att... 12???? Inte så många sa du??? Hur många är MÅNGA då??? Ska du ha ihjäl mig männish? AAAAAAAAAJ.

Ja, jag lyckades i alla fall slappna av och kände mig lugn då vi började. Nålarna i händerna gjorde absolut inte ont och inte heller de i vaden. Sedan var det bara en punkt på foten som gjorde riktigt ont. En punkt som gjorde ont bara hon tryckte med en penna där. Grymt spännande sånt där med akupunktur egentligen! Ja. När jag då hade 9 nålar stuckna i mig kände jag hur svimfärdig jag blev och jag kände hur fruktansvärt jädra typiskt det var. Att JAG giiivetvis ska hålla på med att svimma och ha mig av nålar. Jag fick däremot lov att le lite av barnmorskans reaktion. "Jahaa, redan?? Aja, då tar vi bort de här två så får vi se." De två nålar hon satt i vaden påverkade blodtrycket. Eftersom jag har ganska lågt i vanliga fall, vilket gjorde att att då påverkades ganska snabbt av det här. När jag varit utan dem bara någon minut mådde jag hur bra som helst och jag kunde ha kvar de andra nålarna. Däremot ville hon inte sätta fler denna gång. Jag fick fler tider, en redan på fredag. Bland det sista barnmorskan sa innan jag gick var att "Nästa gång ska vi prova sätta en nål i ena örat på dig."
... Don´t you just love it?

Dipp

Jag och lillasyster såg ett matlagningsprogram på svt här i kväll som jag lyckats se ett par gånger tidigare. I en av rätterna han gjorde fanns det blomkål. Plötsligt blev både jag och syrran så fruktansvärt sugna på att dippa blomkål. Tror det grundar sig i att vi kommer från samma hem, där just blomkål brukar finnas med de gånger det dippas grönsaker. Så, vi åkte ner på affären och kombinerade lite utav en veckohandling, tillsammans med grönsaker och dipp. Blomkål, morötter och gurka. Dippen är en sån där från Solchips eller vad den heter. Dill och gräslök. Alltså... Det är nog den godaste dippen jag någonsin smakat! Inte dumt.


Mys i solen

Josefin kom hit på besök mellan sina jobbpass. Jag och syster styrde upp bakning och snörde ihop en sockerkaka. Dundergod! Inte mycket kvar nu när jag, Lukas, syrran och Josefin ätit av den. Josefin har åkt och jag har städat undan efter grötlunch, bakning och go'fika i solskenet på altanen. Nu är kroppen trött och får vila i soffan fram tills det ska förberedas för middagen. Vi ska grilla i kväll. Mysigt :)




Blommeriet

I går fick jag hjälp av lillasyster att rensa lite ogräs i en av rabatterna. Under tiden vilade jag i en stol och när hon var klar - fixade jag med en viss möda så att mina solrosor fick flytta ur sin glasslåda och ner i rabatten. Solrosor??? Ogräs, kanske vissa tycker. Men nä. Ska ni någon gång charma mig med blommor, så är faktiskt solrosor eller liknande blommor sådana som går bäst hem. För att sätta lite mer min touch i rabatterna som annars är planerade av de förra ägarna, ja... Då blir det bra med just solrosor.



På framsidan har vi sedan tidigare fått hjälp av svärmor med att sätta nya blommor. När vi flyttade hit satt det Margeriter där, som är väldigt lika prästkragar. Jag hade tänkt mig likadana, men såg i sista stund liknande blommor fast i olika färger. Stjärnöga, heter de. Det blev riktigt fint! :)


Syster på besök



Mellis tillsammans med lillasyster. Jordgubbar, banan och vindruvor med en skvätt Kesella vanilj.
Lillasyster ska vara med oss idag, imorgon och en stund på måndag. Mysigt!
Lukas är borta i dag för att cykla downhill med några polare. Jag och syrran ska fixa pesto-pasta med chorizo och paprika till middag. Blir nog ännu en lugn dag med lite tvätt och kanske någon film. Jag skulle också vilja flytta mina solrosor från glassbyttan och ut i rabatten. Kanske kan göra det också :)


Pannkaksfrukost

- God morgon. Det är frukost nu. Jag har gjort pannkakor.

Jo då, man kan helt klart vakna på mindre roliga sätt än så. Jag tog en ordentlig sovmorgon, till efter 11 i dag. Vi kom hem från Hemavan kring 02.00 och jag hade då dels väldigt ont och var dessutom hur trött som helst. Det har varit en lugn dag i ett tråkigt väder. Jag hade helt klart kunnat sova hela dagen. Vi har varit en sväng på affären, där vi bland annat köpte jordgubbar. Om en liten stund ska vi sätta oss framör en film med jordgubbar och kesella. Jag har duschat och krypit i myskläder så, det känns som härligt. Ska bara bättra på Alvedonmängden i kroppen så blir det fint.


RSS 2.0